22.05.2017. ЈАВНИ ПОЗИВ :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

ЈАВНИ ПОЗИВ
22. мај 2017. год.

1. јануара 2017. године на снагу је ступио нови Закон о становању и одржавању зграда. Једна од најважнијих одредби наведеног Закона је предстојећа обавеза стамбених заједница да именују управнике или професионалне управнике стамбених зграда.

У складу са чланом 52. Закона о становању и одржавању зграда (''Службени гласник РС'' бр. 104/2016), услови које физичко лице треба да испуни да би стекло квалификацију професионалног управника су следећи:

  • Да има најмање средње образовање у четворогодишњем трајању,
  • Положи испит за професионалног управника и стекне лиценцу и
  • Упише се у регистар који води Привредна комора Србије.

Пословима професионалног управљања могу да се баве привредна друштва или предузетници (организатор професионалног управљања), ангажовањем лица које испуњава услове за професионалног управника.

Организатор професионалног управљања има право да се бави пословима професионалног управљања ако има најмање једно лице у радном односу на неодређено време са пуним радним временом, уписано у Регистар професионалних управника који води Привредна комора Србије.

Правилник о програму испита и начину полагања, као и условима за стицање и одузимање лиценце и садржини регистра професионалних управника примењује се од 6.маја 2017.године. Правилником се уређују:

  • Програм испита,
  • Теме, области и начин полагања,
  • Критеријуми за стицање и одузимање лиценци за обављање послова професионалног управника и
  • Садржина Регистра професионалних управника у складу са одредбама Закона.

Привредна комора Србије је добила овлашћење да установљава и води Регистар професионалних управника, доступан на порталу Коморе, организује полагање испита за професионалног управника, издаје и одузима лиценце, утврђује права, дужности и етичке норме понашања у обављању ове делатности. Привредна комора Србије је такође надлежна да организује судове части за утврђивање повреда професионалних стандарда и норматива (професионалне одговорности), као и за изрицање мера за повреде истих.

Овим путем, позивамо сва заинтересована физичка и правна лица са територије Града Чачка, као и општина Лучани и Горњи Милановац, да се, закључно са 1.јуном 2017.године, пријаве за обуку за стицање лиценце професионалног управника зграда, да контактирају Регионалну привредну комору Моравичког и Рашког управног округа – Организациона јединица Чачак, на телефон 032/343-085 и на тај начин изврше пријављивање за обуку. За све додатне информације се можете обратити Горани Танасковић, руководиоцу Организационе јединице Чачак, на наведени број телефона, а такође, можете контактирати и Градску стамбену агенцију Чачак, путем броја 032/309-039 (директор Милан Драшкић). У складу са израженим интересовањем, Комора Моравичког и Рашког управног округа ће обуке организовати у јуну и јулу месецу 2017.године.

Привредна комора Србије
РПК Моравичког и Рашког управног округа- ОЈ Чачак