12.05.2017. ГРАДСКОЈ СТАМБЕНОЈ АГЕНЦИЈИ ПОВЕРЕНИ ПОСЛОВИ ВОЂЕЊА РЕГИСТРА СТАМБЕНИХ ЗАЈЕДНИЦА У ЧАЧКУ :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

ГРАДСКОЈ СТАМБЕНОЈ АГЕНЦИЈИ ПОВЕРЕНИ ПОСЛОВИ ВОЂЕЊА РЕГИСТРА СТАМБЕНИХ ЗАЈЕДНИЦА У ЧАЧКУ
12. мај 2017. год.

Одлуком градоначелника Града Чачка, господина Милуна Тодоровића, Градској стамбеној агенцији су поверени послови на вођењу регистра стамбених заједница у нашем граду, а као лице овлашћено да у име Града иступа у својству Регистратора, именована је Бранкица Јелић, дипломирани правник, стручни сарадник за правне послове у Агенцији, док је као заменик Регистратора именован Драгиша Ковачевић, дипломирани економиста, стручни сарадник за економске послове у Агенцији.

У циљу унапређења стања у области становања, на предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, крајем 2016. године је усвојен нови Закон о становању и одржавању стамбених зграда. Ступањем на снагу Закона, 31.децембра 2016. године, створили су се предуслови да се побољша систем управљања и одржавања у стамбеним зградама. Управо због увођења ефикасног система управљања, стамбеној заједници као организацији власника посебних делова, дата је могућност да буде носилац свих права и обавеза у својству правног лица, и то не само у пословима који се тичу одржавања и коришћења зграде, што је било по претходном законском решењу, већ у пуном правном промету. У том смислу, било је потребно да се другачије уреди и регистрација стамбених заједница, као и да подаци о стамбеној заједници и управнику буду јавно доступни.

Са тим у вези, у складу са чланом 16. став 7. Закона, прописано је да се стамбена заједница уписује у Регистар стамбених заједница, који према одредбама члана 18. Закона води јединица локалне самоуправе и која у складу са својим овлашћењима организује рад Регистра према својој територијалној надлежности. Такође, надлежна општинска, односно градска управа, одређује запослено лице које ће водити Регистар. Регистратор је лице које је овлашћено да води Регистар и које је дужно да обезбеди његово законито, ажурно и тачно вођење.