28.04.2017. ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА ЧАЧКА УСВОЈИЛИ ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ПРИБАВЉАЊУ У ЈАВНУ СВОЈИНУ ИЗГРАДЊОМ СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ ЗА СМЕШТАЈ РОМА :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА ЧАЧКА УСВОЈИЛИ ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ПРИБАВЉАЊУ У ЈАВНУ СВОЈИНУ ИЗГРАДЊОМ СТАМБЕНЕ
ЗГРАДЕ ЗА СМЕШТАЈ РОМА
28. април 2017. год.

На седници Скупштине Града Чачка, одржаној дана 28. априла 2017. године, једногласно је усвојен предлог Одлуке о прибављању у јавну својину изградњом стамбене зграде за смештај Рома, на К.П. број 5789/1 КО Чачак.

Наиме, Град Чачак је аплицирао код Министарства финансија у Влади Републике Србије – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније – за Програм трајног стамбеног решења и физичког побољшања инфраструктуре у ромском насељу пројектом ''Склониште од ветра'', који би био финансиран из средстава Европске уније.

У првој фази, половином септембра месеца 2016.године, предат је предлог пројекта Града Чачка, који је позитивно оцењен. Позитивна оцена је била услов за другу фазу, која је започела у марту 2017.године и подразумевала је предају предлога пројекта са прилозима. Град Чачак је предложио и буџет у износу од 733.873,20 еура, од чега донатор финансира 84 %, односно 616.453,49 еура, а Град Чачак 16 %, односно 117.419,71 еура. Након предаје пројекта, у марту месецу 2017.године, стигло је обавештење да је потребно доставити и документацију за потписивање уговора, што између осталог подразумева доношење Одлуке о прибављању у јавну својину и издавање грађевинске дозволе.

Из свих наведених разлога, започет је поступак доношења Одлуке о прибављању у јавну својину, изградњом стамбене зграде за смештај Рома, са 23 стана, спратности П + 2 + Пк, бруто површине 1.248,57 м2, на К.П. број 5789/1 КО Чачак. Град Чачак у финансирању пројекта учествује обезбеђењем парцеле на којој ће објекат бити изграђен, потребне инфраструктурне водове и прикључке за објекат. Закон о јавној својини у члану 29. ст. 2 предвиђа могућност прибављања непокретности у јавну својину изградњом објекта.

Известилац на седници Скупштине је била начелница Градске управе за урбанизам Града Чачка, госпођа Весна Дмитрић, а носилац активности на плану реализације пројектних решења је Градска стамбена агенција Чачак.