11.04.2017. ГРАДСКО ВЕЋЕ ГРАДА ЧАЧКА ДАЛО САГЛАСНОСТ НА ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О УСЛОВИМА И НАЧИНУ СУФИНАНСИРАЊА УРЕЂЕЊА ФАСАДА ЗГРАДА У ЕКСТРА ЗОНИ ГРАДА ЧАЧКА :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Градско веће Града Чачка дало сагласност на предлог Одлуке о условима и начину суфинансирања уређења фасада зграда у екстра зони града Чачка
11. април 2017. год.

Једногласном Одлуком чланова Градског већа Града Чачка, на седници одржаној 11. априла 2017. године, дата је сагласност на предлог Одлуке о условима и начину суфинансирања уређења фасада зграда у екстра зони града Чачка.

Након извршавања скупштинске Одлуке од 24.новембра 2016.године, која се тицала реализације пилот пројекта везаног за уређење и санацију фасаде зграде на Градском тргу, изнад некадашње продавнице обуће ''Фрушка гора'', Градска стамбена агенција је пред чланове Градског већа Града Чачка изашла са предлогом Одлуке о условима и начину суфинансирања уређења фасада зграда у екстра зони града Чачка. Предлог Одлуке је плод претходног усаглашавања са Градском управом за урбанизам Града Чачка, која нам је несебично помогла приликом израде текста.

Правни основ за доношење Одлуке, представљају одредбе новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда, као и Статута Града Чачка, којима се предвиђа да јединица локалне самоуправе може донети одлуку којом предвиђа бесповратно суфинансирање активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде и том приликом се обезбеђују средства из буџета за учешће у пројектима финансирања и доноси одлука којом се прописује поступак доделе средстава, проценат учешћа и услови под којима јединица локалне самоуправе учествује у финансирању ових активности. Подсећамо да је буџетском пројекцијом Града Чачка за текућу годину, Градској стамбеној агенцији опредељено 3.000.000,00 динара за наведене сврхе.

Предлогом Одлуке је тачно дефинисана екстра зона града Чачка, у смислу простора и граничних линија, а уређење фасада зграда је, свакако, у функцији заштите и очувања историјског језгра у екстра зони града Чачка. Иначе, средства се према врсти својине на зградама деле на она која су опредељена за уређење фасада зграда у јавној својини, односно у приватној или мешовитој својини. За зграде у јавној својини се обезбеђује 100 % средстава од укупне суме за уређење фасаде, а за зграде у приватној или мешовитој својини највише 50 % средстава од укупне суме. Изузетно, Градско веће може променити овакав однос, на предлог Градске стамбене агенције.

Након потврђивања ове Одлуке, на седници Скупштине Града Чачка, и њеног ступања на снагу, Градска стамбена агенција ће објавити јавни позив за прикупљање пријава за суфинансирање уређења фасада зграда у екстра зони. Поменутим позивом ће бити позвани власници зграда, професионални управници и остала правна лица да у року од 15 дана од објављивања позива доставе пријаве за суфинансирање уређења фасада зграда, са прописаним доказима. Иза тога, Градска стамбена агенција ће израдити предлог Програма уређења фасада на зградама за текућу годину, са висином трошкова утврђених на основу предмера и предрачуна потребних радова, у висини расположивих средстава у Финансијском плану Агенције. Након тога, Градско веће доноси Програм уређења фасада стамбених, пословних и стамбено – пословних зграда које се налазе у екстра зони града Чачка, на основу предлога Градске стамбене агенције.

Уводно излагање на седници Градског већа је поднео директор Агенције Милан Драшкић, након чега је отворена расправа, приликом које су се за реч јавили већници Немања Трнавац, Мирослав Вукосављевић и др Славица Драгутиновић, а градоначелник Милун Тодоровић је, пре стављања предлога Одлуке на гласање, изнео своја закључна разматрања.